Elektroterapija (TENS)

Elektroterapija je korištenje električne energije u svrhu liječenja. U medicini, pojam elektroterapija odnosi se na različite tretmane, uključujući upotrebu električnih uređaja kao što su moždani stimulatori korisni kod neuroloških bolesti.

Termin se također primjenjuje za korištenje električne struje u svrhu ubrzanja zacjeljivanja rana i ubrzavanje oporavka od ozljeda, te kao stimulacija mišićnog sustava u procesu rehabilitacije. Osim toga, pojam “elektroterapija” ili “elektromagnetska terapija” često se primjenjuje i u praksi korištenja alternativnih medicinskih uređaja i tretmana.

Transkutana nervna stimulacija (TENS) je uporaba električne struje proizvedene u uređaju u cilju stimulacije živaca za terapeutske svrhe. TENS po definiciji pokriva kompletnu paletu struja koje se koriste za pobuđivanje živaca, iako se često koristi s restriktivnijom namjerom, odnosno da opiše vrstu impulsa proizvedenu od strane prijenosnih stimulatora koji se koriste za liječenje boli. Uređaj obično povezujemo sa tijelom pomoću dviju ili više elektroda koje se postavljaju na kožu.

TENS

je neinvazivna, nisko rizična stimulacija živaca kojoj je namjera smanjiti bol, akutnu i kroničnu iako postoje kontroverze oko učinkovitosti u liječenju kronične boli.

TENS uređaji potiču različite senzoričke živce i aktiviraju različite prirodne mehanizme za ublažavanje boli. Dva glavna mehanizma za ublažavanje boli su mehanizam  „Pain Gate” i Endogeni opioidni sustav.

Mehanizam „Pain Gate”  koristi visokofrekventnu stimulaciju koja aktivira specifična osjetilna vlakna. Kada se ta vlakna stimuliraju, ona izdvajaju bezbolan podražaj koji zatvara “vrata” koja šalju signale boli u mozak.

Alternativna  metoda koja koristi niskofrekventne TENS programe cilja na endogeni opioidni sustav. U ovom se sustavu stimuliraju različita osjetilna vlakna, čime se stvara opioidni učinak, koji pomaže u olakšavanja boli i smanjuje broj signala boli koji se šalju u mozak. Odaberite svoj Compex uređaj s TENS-om! Po završetku terapije TENS-om odmah se osjeti olakšanje.